dijous, 15 de gener del 2015

Estellés: Poeta de Meravelles

Fa temps que estem parlant a classe de poesia. Parlem, i molt, d'aquest gènere que de vegades us resulta estrany, que digueu que no enteneu i que en el fons, sabeu molt bé de què parla, tot i que us semble exagerat o excessiu...

Després de tot aquest temps ja sabeu moltes coses, haveu conegut molts autors i us haveu preguntat: Amant languesc e languint pas gran pena?... Plena de seny?... Llir entre cards?... Com era la vaca?... Per què una poma?...

Ara ens toca fer un pas més. A classe ja hem parlat de guerra, postguerra i totes eixes coses del passat que, com ja hem parlant a classe, ens sonen llunyanes però no ho són tant... Hem parlat molt sobre patiment i censures, hem parlat de silenci i d'exili... I ara ens toca veure a casa nostra què hi ha... Tenim més del que pensem...

Per tot això us deixe aquest vídeo: parla de Vicent Andrés Estellés i és una producció de la "difunta" RTVV... Quan acabeu de veure'l, escriviu un comentari, a aquest blog, en el qual expliqueu la vostra opinió sobre el vídeo. A més, serveix com a ampliació de la teoria que donem a classe, per tant, preneu apunts!



8 comentaris:

  1. Primer, el vídeo m´ha agradat molt, ja que, és un vídeo en el que amb només 30 minuts conta molt bé la vida d´Estellés. Amb aquesta producció he aprés més sobre la vida d´un dels grans poetes de la nostra literatura.
    A més, en el video hi ha un professor d´Anglaterra i conta que allí estudien a Estellés, i a mi, personalment, aquesta és una noticia que m´ilusiona, que en Anglaterra coneguen la nostra cultura i la nostra llengua.
    Però d´altra banda no estic d´acord amb algunes coses, millor dit, amb algunes paraules o expressions com País Valencia, per exemple, ja que en tot cas seria Comunitat Valenciana, però llevant d´açò, com he dit adés, m´ha agradat i m´ha ilusionat molt el vídeo.

    ResponElimina
  2. Aquest video fa una breu referència a la vida de Vicent Andrés Estellés també conegut com el poeta de les meravelles .
    En aquest vídeo podem observar com un home de Burjassot de família pobre i fill de forner va poder arribar a ser un poeta universal, conegut per les seues grans obres sobre l’amor, sexe, misèria,guerra.....
    Estellés escrivia amb una veu íntima, sincera, clara i directa , a més utilitzava un llenguatge col•loquial i popular però a la mateixa vegada culte. Era capaç d’escriure sobre tots els camps des d’un pimentó fins a l’amor o la mort.
    Le seues vivències personals com el sues sentiments cap a Isabel o el haver viscut en la guerra i postguerra li va permetre expressar els seus sentiments amb sinceritat, ell sabia de què parlava.
    Aquest vídeo m’ha agradat molt i m’ha resultat molt interessant ja que he pogut conèixer més coses sobre Estellés. A més en aquest curtmetratge pots veure com és d’important Estellés i com va ser i és volgut per la nostra ciutat València. Estellès un home que es va enamorar de València va fer possile que molta gent s’enamorara dels seus versos sincers on podies sentir-te indentificat.
    Estellés sens dubte va ser un poeta universal que ha ensenyat als valencians a estimar i comprende la nostra terra.

    ResponElimina
  3. Per començar he de dir que m’ha paregut molt interessant aquest vídeo, per que pense que és una nova forma d’estudiar la poesia i a més a més molt dinàmica.
    Hem pogut conèixer la vida d’Estellés com per exemple l’amor que tenia per València i ho podem veure reflexat en les paraules del poeta “a mi que ningú em toque Castelló, València i Alacnat”.
    També ens mostren els temes d’Estellés, els quals són: amor, sexe, mort, misèria, mort, guerra, post guerra, fam i també temes d’una terra, d’una poble, del que ell veu i del que ell ha passat.
    El que mes m’agrada és que Estellés ve de una família pobra,humil... i que és un home de poble. Al meu parer és un home molt transparent i em commou en els veros que diu al quan la seua filla de tres mesos mor, però més les paraules d’ell sobre els versos: “són els versos més simple i més sentits de la meua vida “.
    També m’agrada molt com parlen de ell com per exemple: “és un poeta de la vida”,”el Pablo Neruda valencià”, “crec que el pare actualment és Estellés” ...
    He de destacar l’amor per a la seua dona que em pareix meravellós i el seu vers “a la meua dona no sols li dec l’inspiració dels bons moments si no el fet d’haver escrit tant”, “no hi havia a València dos amant com nosaltres”.
    I per finalitzar també m’ha paregut molt emotiu que la gent consideré que ell a dia de hui seguix viu.

    ResponElimina
  4. Pel que he pogut sentir Vicent Andrés Estellés ha marcat un avanç i un després per que fa a la poesia, no només valenciana si no també més enllà de les fronteres. Un home senzill, de costums, que porta al cor el seu poble, escriu de manera apassionada cohesionant a la perfecció la saviesa que aconseguia entre altres activitats llegint llibres, amb un llenguatge de poble que tothom pot entendre. Adjectius com el proletari de la paraula, un poeta culte, un misteri de la paraula i un desig insaciable intenten descriure breument el que fa significar la figura d´aquest poeta, considerat com el pare de la poesia valenciana del segle XX. De les desenes de fulles escrites, un dels poemes escrits amb més sentiment és aquell que dedica a la seua filla menuda que troba morta. En observar les seues obres te´n adones de la senzillesa d´aquest home que expressa accions quotidianes a les quals habitualment no donem gran importància. El que més m´ha sorprès és la capacitat que té per endinsar-se dins d´una persona i remoure els seus sentiments de manera que aconsegueix transmetre cadascuna de les sensacions que ell mateixa experimenta ja que ha viscut totes les situacions que descriu als seus poemes.

    ResponElimina
  5. És clar que Vicent Andrés Estellés va ser un poeta que fou molt influent per a la llengua valenciana, i un dels poetes més importants al segle XX.

    Al visual·litzar aquest documental, el primer que s'aprecia és la quantitat de continguts i de històries sobre aquest geni de la poesia; tant al ser adorat pels seus coneguts i familiars com per escoltar els seus versos. Hi ha un gran nombre d' anécdotes i de cultura sobre Estellés, un poeta que definitivament ajuda a assumir la veu d'un poble.

    Vicent Andrés Estellés estableix una rel·lació íntima, del carrer amb els seus lectors, amb un llenguatge quotidià, popular i gràcies a açò la gent del poble l'entén. Fa estimar la nostra llengua, fent una poesia per a disfrutar, tractant temes com l'amor o el sexe.

    El "proletari de la paraula" tenia una "midons", Isabel, la seua dona i també la seua inspiració, i és comparat amb Ausiàs March o anomenat el Pablo Neruda valencià.

    És un poeta de referència cultural que busca el plaer, el goig, emocionar al lector amb contundéncia; un meritable digne del seu prestigi.

    Al video també apareix la Santíssima Trinitat o el seu amor incondicional per la Comunitat Valenciana, fent al·lussió a que no li furtaren ni Castelló, ni València, ni Alacant.

    Després d'anal·litzar alguns continguts del video, he de destacar que la figura d'aquest poeta genera admiració i respecte per la nostra llengua; una infinitat de sentiments positius per tractar d'ideal·litzar la llengua valenciana-catalana, perquè és tan vàlida com qualsevol altra.

    ResponElimina
  6. Vicent Andrés Estellés és un poeta molt important que escriu de diversos temes en els que transmet els seus sentiments d’una manera clara i amb un llenguatge col•loquial. Aquest estil el defineix ja que com s'esmenta al video, els seus poemes els entenia tot el món.
    Aquest home de poble es converteix en un referent per a la nostra literatura ja que ens ensenya que és possible estimar la nostra llengua i terra. El que caracteritza molt els seus poemes és la seua passió per València i la nostra identitat. Açò em pareix molt important ja que va viure a l’època del Franquisme, en la qual es va prohibir la parla valenciana. Vicent Andrés Estellés va demostrar que no hi havia que avergonyir-se de la nostra llengua després de la repressió sofrida durant tants anys.
    Al llarg de la seua vida va precenciar la Guerra Civil i la Postguerra, i conta als poemes com viu aquest període. Al vindre d’una familia pobra i modesta, Vicent Andrés Estellés sap del que parla al narrar la fam i la miseria que va experimentar Espanya durant molt de temps.
    En quant als temes que tracta, m’ agrada la manera en la que presenta les situacions, sense idealitzar-les, només contant les coses tal com són. Aquest tipus de poesía ha de ser molt bona per a arribar a la gent sense necesitar fer les coses boniques, sols amb els seus sentiments. També m’ impressiona el gran patriotisme que té cap a Valencia, a la que dedica molts poemes i de la que es trova molt orgullós.
    Finalment, el més important de les obres de Vicent Andrés Estellés per a mi, és el testimoni que ens va deixar d’un home que ha viscut temps molt durs per a Espanya i que formen part de la nostra història.

    ResponElimina
  7. Vicent Andrés Estellés va ser un dels grans autors valencians, que no simplement va marcar a la nostra terra, sinó que va conseguir creuar fronteres i arribar a diverses parts del món. La seua obra és propera al poble, al que realment busca arribar i del que forma part. Isabel, el seu gran amor i la seua gran inspiració, el porta a escrirure poemes plens de sentiments que sense dubte arriben al lector, qui els sent com pròpis. Una característica que m'agradaria destacar, és que tot el que escriu ell ho ha sentit. No son sentiments imaginats, sinó viscuts, sentiments que no poden ser transformats al escriure-los perquè són com són, no és poden transmetre de cap altra forma.
    Vicent Andrés Estellés fou un home que demostrà que la sinceritat en els sentiments és més forta que qualsevol forma de represió. Ell aconseguí arribar a milers de persones en una llengua mal vista en aquella època, fent de la seua poesia la del poble.

    ResponElimina
  8. Gràcies a aquest vídeo he pogut conèixer la vida de Vicent Andrés Estellés més de prop i els punts de vista de gent que el coneixia. De la seua família, que veia com dedicava la seua major part del temps amb la poesia, i descuidant de vegades les relacions personals. El punt de vista de gent tan gran com Fuster, que ja va dir com de gran era Estellés.
    Estellés és el poeta més gran que ha tingut València des del segle XV, des de l'època d'Ausiàs March. Dic València però és clar que Estellés ha arribat molt més enllà de la seua terra. Estudiants fora de València confessen llegir la seua poesia i es sorprenen de la seua quotidianitat i vitalitat popular. Per al catedràtic de Cambridge és un goix veure la reacció dels seus alumnes.
    En el poema que reciten en el vídeo (Sonata dIsabel) Estellés parla sobre la seua musa, la seua inspiració a molts de poemes i agraeix a la seua dona tots els anys viscuts en ella.
    He llegit poemes d'Estellés en molts llocs sense saber-ne a qui perteneixien i ara veig la ignorància en la que vivim molts dels valencians, que escoltem poesia sense saber-ne que fon escrita pel poeta més important de la nostra terra. El poeta de meravelles.

    ResponElimina